Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

27 Mart 2009 Cuma

YEREL FİLOZOFLAR (1)

Filozof; ne yaptığı, ne yapıldığı, neden olduğu, nasıl olduğu ya da ne olduğu üzerinde düşünen, sevgi ve erdem anlamlarını içeren gerçeği arayan, kendisinin ve toplumun düşünce ve hayal sınırlarını sorgulayan ,yeni ufuklara yelken açan,keşif ruhlu, bilgiyi arayan,bilge kişidir.



Zaman ve mekan ötesi toplumsal kabul görmüş bu tip insanlar olduğu gibi, günümüzde yaşayan filozoflar,sadece kendi ülkesinde yaşayanlar ya da bölgesinde yaşayıp da kendisini sadece kendi toplumu içinde ifade edebilmiş orada bile çoğu zaman anlaşılamamış bilge insanlar vardır.



Kendilerini ifade edememiştir; kendisini geliştirebilecek imkanları olmamıştır, ya da kendisini anlatamamıştır, ya da onu tanıtıcak toplumsal iletişim kanlları olgunlaşmamıştır. Ya farkına varılmamışrtır ya da kendisi bile ifade ettiği değeri bilmemektedir. Sadece kendi çapında düşünmüş araştırmış bir şeyler uygulamaya çalışmıştır.



Yeşilovacık ve çevresinde kendi halinde yaşamakta olan yerel filozofları bilge adamları kanaat önderlerini kendi meslekleri ve çevrenin kabul ettiği değerlerle kısa kısa anlatmaya çalışacağım.

Aslında benzer insanlar Anadolunun her yerinde hatta dünyanın her yerinde başkalarının farketmediği şekilde yaşamını sürdürmüşler ya da sürdürmekteler. Tabii ki bu insalara mükemmel insan demiyorum.Her insanın olduğu gibi hataları eksik tarafları var, sevilmeyen tarafları var, benim çabam hüsn-ü zan ederek insanların iyi taraflarını ortaya koyarak bölgeden haraketle bir ulusun değerlerine katkıda bulunmak. Hatta evrensel tarihe bir damla da olsa katkı sağlamak çabası.



Bu insanlar Yeşilovacık ve çevresinde olduğu gibi, birçok belde köy ya da varoşlarda bilinmeyen farkedilmeyen, hatta kendilerini bile farketyen, yoksullluğun baskısı altında kaybolmuş bilge insanlar belki de o kadar çoğunlukta ki bizler bunları farkedecek şekilde uyanık duramıyoruz. Özellikler günümüzde dünyamızın birkaç kişinin fikriyle organize edilen yirmi yıllık elli yıllık planlarla tesbit edildiği, bizlerin de bu planları uygulayıcı olarak yaşadığı toplumda, edilgen ve pasif dünyamızda kendi yaşamlarında farkedilmeyerek etkinliklerini sürdürmüşler ya da sürdürüyorlar. Belki de sadece kendi hayatlarında etkin olarak.

Hiç yorum yok: