Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

4 Ağustos 2009 Salı

YEREL FİLOZOFLAR (3)

BİLİCİ



Hacı Mehmet Bilici; Babası Hacı Ömer 1934 Gülnar ovacık doğumlu.Dedesi mert Hasan Ali. Kökenleri Türkmenistan'a dayanıyor.Çiftçi bir ailenin çocuğu.

İlkokulunu pekiyi derece ile bitiriyor. 1947 yılında. Çok partili dönemin henüz başladığı zaman.Ögretmeni okumasını istiyor, babası buralara kim bakacak diye okutmuyor. Bir evin bir oğlu. Ayakkabıcı Musa Tunç'un yanında,Mustul ustanın yanında çıraklık yapıyor. Demirci uzun osman, demirci Halil Ustanın yanında çıraklık yapıyor.Demirin şekle girişini ögreniyor.körükle pünomatik sistemin belki de ilk aşaması. Teknikle tanışıyor.
Daha sonra tarlada ,bu sefer yaptığı aletleri araç olarak kullanıyor. Toprağı kazıyor. Toprağın tohumla buluşmasını ögreniyor. Ama hep teknik konulara daha sıcak.Matematik zeka daha kuvvetli,daha önde.Bu sırada, daha bugun bile vazgeçmekte zorlandığımız domates henüz yok. Tahıl,karpuz,pamuk ,Küncü(susam) harnup yetişiyor buralarda. Ovacık Nahiye, Gülnara bağlı. Nahiye memuru var. Gümrük var. bölgeden Ovacık ailesi tarafından Kızıl kabuk,kömür,tahıl, Palamut çeti Beyrut'a ihraç ediliyor. Beyrut Dünyanın en önemli Ticaret merkezi. Nahiye belki karadan yurdun diğer yerleri ile bağlantısı
yok denecek kadar az, denizden dünya ile bağlı ve dünya ile ticaret yapıyor.
Kütahya'da 2,5 aylık acemilik döneminden sonra Gazi Emir'de havacılık okulunda muhabere kursunda ikinci oldu. Sağlığı istemesine rağmen Ankara Etimesgut'da telli haberleşme dalında muhabereci olarak askerliğini yaptı ,24 ay. 1957 askerden geldi.Dağdan doğal ortamda yetişen Yaban zeytinlerini aşılayarak kendisine bir zeytin bahçesi yaptı.
1957 sulu tarım yapmak için Rüzgar enerjisini kullanmak için bir Kule yaptı. Üç yönden rüzgar alan ve krankla çalışan bir pervane yaptı.Tulumbaya bağladı. Ve 35 tonluk havuzu doldurdu. Belki imkanı olsa ve geliştiebilse idi yakın tarihimizde yeni yeni ülkemizde keşfedilen ve önemli bir alternatif enerji konusunda kendimize ait bir teknolojimiz olacaktı.Belki de sadece havuz doldurmak için değil modern dünyaya entegre olmuş bir enerji santrali sistemimiz olacaktı.
Namı diyar Bilici ; günümüze kadar hep bir şeyleri keşfetme peşinde oldu. Ama genelde yerel bir teknoloji uzmanı. Bilici iyi bir artezyen kuyucu. Derinlik hesabını, debi hesabnı, hacim hesabını, havuz hesaplarını,kaldıraç hesabını, momentumu, ivmeyi algılamış hayatında kullanmış.Bildiği bilgiye kullanmada gösterdiği etkililik; ilkokul mezunu birisi acaba herhangi bir teknik üniversteyi bitidiğinde sadece bir köyde değil ülkede belki de dünyada önemli buluşların keşiflerin sahibi olacaktı.
Bilici aynı zamanda meleketinin yönetiminde 1959 dan beri aza muhtar vekili, muhtar, memleketin büyüğü toplumun danıştığı önemli bir insan.Memleket yönetiminde de köyün imarında da, eğitim sevyesinin yükselmesi için Orta okulun açılımında, sağlık ocağının kurulmasında dijital santralin getirilmesinde, elektiriğin gelmesinde, suyun gelmesinde, Aza, muhtar olarak öncü aktif karar verici olarak rol almış.Uygulayıcı olmuş Hacıishaklı olan köy statüsünü Yeşilovacık olarak belde olması için ilk adımı atan olgunlaştıran bir muhtar.

Bilici çocuklarının okutulmasında da gayretli bir aile reisi, Ankara sanat tiyatrosunda ''Bir ceza avukatının anılarını ''evladı ile seyrederken aydın bir tiyatro izleyicisi.İyi bir gazete akuyucusu gezgin ve gözlemci.

Bilici sınırlarını zorlayan ,gözleyen,araştıran, yeniyi teşvik eden yerel bir filozof , düşünür.Dinamik bir hayat.75 yaşında ama genç bir beyin çalışan bir vücüt, uğraşan çabalayan bir hayat.

1 yorum:

Ömer Bilici dedi ki...

eline sağlık bir bilen ancak bu kadar güzel anlatılabilnir gelecek nesillere aktarabilecek bu bilgileri hazırlaman veyorumlaman için sana teşekkür ederim gerçekten çok güzel bir araştırma olmuş sana tekrar teşekkür edrim.